tiistai 21. helmikuuta 2012

Mörrin fysioterapia ja Haltsun treenailuja

Onpas vierähtänyt aikaa siitä, kun olen viimeksi ehtinyt tänne kuulumisia päivittää.

Mörri kävi tänään eläinsairaalalalla fysioterapiassa Heli Hyytiäisellä. Hän oli yllättynyt siitä, kuinka toiminnallinen kissa on ja miten hyvin arpi on parantunut, ei kudoskiinnikkeitä tai nestekertymiä. Mörri taas pisti parastaan ja kehräsi ja puski ja chillaili, ei kuulemma kovin yleistä kissan käytöstä vastaavassa tilanteessa. No Mörrihän on <3 Silmiäkin kehuttiin (ne on kyllä upeat :) Loppua kohden herraa rupesi kyllä hieman jo kyllästyttämään ja vispaili hännällään sen näköisenä, että nyt ei enää kiinnosta.

Kuntoutusohjeeksi saatiin seuraavaa: Niskan lihakset ovat hyvin jännittyneet ja niitä pitää nyt kevyesti hieroa 1-2 kertaa päivässä. Samoin selän lihakset vasemmalta puolelta ovat kireät. Kissaa hierotaan hyvin kevyesti ja tietenkin sen omilla ehdoilla. Mörri onneksi tykkää käsittelystä, joten tämä varmasti onnistuu. Lisäksi lihaksiin on hyvä antaa lämpöterapiaa, eli käytännössä hankkia esim. lämmitettävä jyvätyyny. Epäilen, että siitä tulee kestosuosikki kaikkien kissojen keskuudessa ;) Ja onhan tässä opiskelijallakin toki välillä niskat jumissa, että ehkä raaskin sitä joskus käyttää itseenkikin : Toinen hankinta on tasapainolauta, jolla Mörri voi tehdä pieniä tasapainoharjoituksia, eli namin kanssa opetellaan istuskelemaan ja seisomaan laudalla lautaa ensin stabiloiden ja kun kissa tietää jutun, niin voidaan vaikeuttaa ja antaa laudan liikkua. Keskusteltiin paljon tapaturmariskistä, eli hyppimisiä ja kiipeilyjä pitää välttää. Täytyy rakentaa Mörrille ramppeja keväällä parvekkeen kiipeilyhyllyille niin että se pääsee niihin turvallisesti. Lisäksi yritetään kuntoutuksella saada Mörriä kannattelemaan eturuumista korkeammalla, nyt se on aika lysyssä. Tähän saatu kikka oli se, että kun kissa seisoo, niin amputoidun raajan kohdalta rintalastasta stimuloidaan kädellä hieromalla nopeasti ja kevyesti. Tällöin kissa nostaa itseään ylöspäin. Jatkossa pitää kiinnittää myöls huomiota jäljelle jääneen tassun ranteeseen, koska kissa pitää nyt taspainon takia jalkaa eri asennossa. jos siihen kehittyy kipuja/jäykkyyttä, niin sitten lähinnä kylmäterapiaa. Eli säännöllisin väliajoin pitäisi testata jalan ja ranteen liikeradat.

Näillä ohjeilla siis mennään ja katsotaan esim kuukauden parin päästä onko asento muttunut ja mikä on lihasten tila. Lisäksi mun pitäisi jutella Anna Hjelm-Björkmanin kanssa akupunktiosta. Mullahan on itsellä noita neuloja ja olen niillä koiria hoitanut. Niistä olisi varmasti apua Mörrille. Täytyy vaan selvittää mitä pisteitä kannattaa stimuloida.

Sitten Haltsuun. On treenailtu sen minkä ehditty. Tokoiltu ollaan aika paljon, mutta lähinnä ilman häiriötä. Mun mielestä monessa liikkeessä on tullut edistystä, Hali on tehnyt hienosti töitä. Häiriötä vaan tarvittaisiin. Koitin ilmoittaa Halin yksiin kisoihn, mutta päästiin varasijalle 19. Katsellaan lisää kisoja myöhemmin kevättalvella. Toisaalta olsii kyllä kiva tota paikkamakuuta treenata enemmän häiriössä ettei taas tarvi mennä ottamaan 2. tai 3. tulosta sen takia, että se menee nollille. Vaikka tosi paljon se onkin siinä esdistynyt, niin en tiedä miten se toimisi kisatilanteessa.
Aksattukin on, paremmalla ja huonommalla menestyksellä. Se on niin paljon omasta fiiliksestä kiinni. Yksi asia, mihin olen havahtunut on se, että turhan usein kikkaillaan liian vaikeita juttuja ja Hali turhautuu. Viimeksi sitten rakensin sille suht helpon radan, että koira saisi kerrankin vaan painella täysiä ja Vau! Miten upeesti meni :) Lisää tällaista.

Oltiin toissa viikonloppuna Hyvinkäällä turistina agikisoissa, jotta Hali sai vähän harjoitella olemista ja rentoutumista ilman että itse pääsee tekemään. No kovin rennoksi sitä ei voinut kutsua, mutta selkeästi rauhottui päivän edetessä ja tuntui lopulta hyväksyvän sen, että muut tekee ja itse ei pääse. Pitäisi yrittää useammin mennä kisapaikoille pyörimään. kun vaan olisi aikaa enemmän... Ikuinen ongelma tämä ajanpuute.

Mua on nyt ruvennut vaivaamaan Halin lonkkatulos, kun olen tuijotellut niitä sen kuvia koululla ja vertaillut esim. muihin c lonkkaisiin tai b lonkkaisiin. Mä en kyllä tajua mikä niistä tekee ceet. Olen ajatellut soittaa lausunnon antajalle jospa hän selventäisi asiaa hieman. Siis ei siinä, kyllä mä hyväksyn että ne on ceet, mutta haluaisin tietää sen tarkan lausunnon. Veikkaan, että Norbergin kulma on lian pieni. Nivelissä ei kuitenkaan näy mitään nivelrikkomutoksia ja nivelpinnat vaikuttavat yhteensopivilta. Reisiluun pään keskipiste on selkeästi lonkkamaljan sisäpuolella. Olenkin tullut nyt vähän toisiin ajatuksiin siitä sterkkaanko sittenkään Halia vielä. Mä luulen, että toi c tulos on lähinnä kiinni ympäristö eikä perinnöllisistä tekijöistä. Halihan meni kuitenkin pentuna kuin heikkopäinen pitkin lumikinoksia ja lisäksi asutaan ylimmässä kerroksessa ilman hissiä, joten aika nuoresta se on noita rappusiakin ravannut.

Eli sterkkaus menee nyt hetkeksi jäihin, kuvataan selkä ja peilataan silmät ja katsotaan rupeaako tuloksia kisoista tulemaan. Näyttelyissäkin käydään tämän vuoden aikana. Mietitään sitä jalostuksellista arvoa sitten myöhemmin uudestaan. Mun mielestä Halilla olisi kuitenkin annettavaa kelpielle rotuna. Se on toimintavalmis ja omaa valtavan draivin tehdä töitä, kaunis (tottakai oma aina on :) kevyt ja terveesti rakentunut narttu ja lisäksi Halilla on vahvahko paimennusvietti mitä monilla show puolen koirilla ei enää ole. Toki siinä on sitten huonojakin puolia, kuten herpaantuva keskittymiskyky ja vilkkaus menee välillä hieman yli. Mutta jos sen yhdistäisi sopivan luontoiseen urokseen, niin pennuista voisi tulla aika kivoja harastuskoiria. Sitten Halilla on kyllä toi paukkuherkkyys. Sekin on kyllä osittain omaa vikaa, toissa uutena vuotena lähdettiin lenkille juuri kun alkoi lasten ilotulitus ja raketteja rätisi ja pamahteli suoraan yläpuolella. Ilmankos eläin hieman traumatisoitui... :/ Oleellista on kuitenkin se, että palautumiskyky sillä on hyvä.

Mutta tämä nyt on vaan tällaista pohdintaa, katsellaan mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

Illalla mennään hyppyteknikkatreeneihin agihallille. Kivaa :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti