tiistai 31. tammikuuta 2012

Tokoa, agia ja rauhoittumisharjoituksia

Sunnuntaina tokoiltiin kaverin kanssa. Oli pirun kylmä, joten aika lyhyet treenit pidettiin, tauot Hali oli autossa.

Seuraaminen: Tuli aika kivaa pätkää. Häiriö ei haitannut. Suoralla tulee jonkin verran tanssiaskelia, kun haluaisi mennä kovempaa, mutta pitää paikan kuitenkin. Mietin auttaisiko tähän, jos tekisi enemmän temponmuutoksia? Oikealle käännökset oli jees, mutta täyskäännös-seis oli taas huono. Otin imutuksella sitten sitä erikseen ja palkkasin myös oikeasta kädestä, koska Hali meinasi välillä jäädä vinoon mun taakse.

Paikalla istuminen: Hali teki suht. hyvin, oli kyllä hieman levoton eli vilkuili sivuille. Harmillisesti pääsi kaverin koira karkaamaan yhtäkkiä niskaan  :/ Hali koitti vielä hetken istua parhaansa mukaan paikoillaan, vaikka toinen oli niskassa, ja näytti siltä että "voi ei nyt menee pieleen". Pidettiin pieni halailuhetki ja otettiin uudestaan. Hali skarppasi ihan älyttömästi ja piti hyvän kontaktin. Ehkä siitä oli sitten jotain hyötyä saada snautseri niskaan, koska Hali selkeästi koitti suoriutua paremmin.

Liikkeestä seis: Valui eteenpäin pysäytyksissä. Paikalla seisominenkin oli vaikeaa. Oli ehkä liian kylmä. Tätä on nyt työstetty pienissä erissä lenkkien lomassa ja kotona, ja luulen että ensi kerralla menee häiriössäkin ihan hyvin. Paikalla seisomista pitää kyllä nyt treenata enemmän.

Iltaisin on treenailtu keittiössä noutokapulan ja tunnarin pitoa, hommassa on edistytty paljon. Eteentulopaikkaa on haettu ihan namin kanssa ohjaamalla uudestaan, koska on usein vino siinä. Ajattelin jättää liikkeen hetkeksi hautumaan, ollaan ehkä tehty sitä liikaa. Kaukoja on tehty myös.

Torstaiksi varasin agihallin sitä varten, että mennään tokoilemaan lämpimään. Tarkoitus olisi aloittaa ohjatun noudon treenaus.

Tänään aloitettiin uudessa agiryhmässä. Oli ihan älyttömän kivat treenit.

Mä oon ruvennut nyt opettamaan Halille rauhoittumista, menee niin sekoiluksi sen meininki välillä, kun neiti hieman kuumenee liikaa. Kotona on kuunneltu koirien haukuntaa agi- ym videoilta. On päästy jo siihen pisteeseen, että Hali vihjeestä käy kyljelleen ja lopulta sulkee silmät ja melkein nukahtaa. Ihan mahtavaa :)

No homma ei tietenkään vielä ihan toimi agikentän laidalla. Otin siis siellä käyttöön tänään uuden metodin, minkä ajattelin toimivan koiralla siinä missä pikkulapsellakin. Eli jos lapsi saa primitiiviraivarit niin pitelee vaan kiinni kunnes se rauhottuu. Eli kun Hali aloitti sekoiluhaukun (jolloin ei kuuntele puhetta), otin sen syliin. Halihan provosoituu kosketuksesta mikäli on tuossa mielentilassa, eikä missään nimessä halua tulla silloin lähelle, vaikka muuten sylitunkuri onkin. Kaveri huusi ja kiljui ja rimpuili, mutta pidin vaan kiinni ollen muuten rauhallinen ja suht passiivinen. Lopulta Hali luovutti, jolloin annoin sille rauhoittumisen vihjesanan ja päästin irti. Tätä toistettiin muutamia kertoja, ja hittolainen, se tuntui toimivan! Lopulta Hali makoili rennosti pää maassa ja silmätkin lupatteli, vaikka vieressä pinkoi terrieri agiradalla. Välillä hieroin myös päälaen akupunktiopistettä, jolla on rauhoittava ja rentouttava vaikutus. Tämä aiheutti haukottelua. Juuri ennen kuin oli meidän vuoro, Hali vaikutti siltä, että se oli luovuttanut radalle pääsemisen tavoittelun. Eli mikäs sen mahtavampaa, kuin silloin päästääkin se tekemään, eli koira saa palkkion silloin kun on antanut periksi ja on kärsivällinen.

Lähtösekoilu tosin tuli takaisin, Hali ei millään pysynyt ja oli ihan paineistunut. En tiedä vaikuttiko se kiinnipitely sitten siihen tai jotain. Otin klikkerin avuksi lähtöön ja sillä saatiinkin tuloksia hyvinkin nopeasti.

Muuten oli ihan mahtavat treenit, Hali kuunteli ohjausta tosi hyvin. Aluksi tosin paineli niin lujaa, että ei meinannut pito pysyä ja tuli aika ikävän näköisiä kaatumisia. Samoin rysäytti kerran päin siivekettä niin että koko este ja koira oli nurin :( Fyssarille käynti suunnitteilla.

Tiukoissa käännöksissä haltuunotto on hetkittäin vaikeaa. Käteen tuleminen ei toimi vieläkään kovin hyvin etenkään silloin, jos Hali ehtii lukita edessä olevan esteen. Tätä hiotaan edelleen. Mun rintamasuunnalla on myös ihan älytön merkitys, Hali lukee mun kroppaa niin tarkkaan.

Tuli sellaista palautetta, että meidän pitäisi aloittaa kisaaminen ja että koira on ihan huippunopea :) Kyllä me varmaan ykkösluokan ratoihin jo kyettäisiin, kepit vaan pitää saada kuntoon. Ja sitä sun tätä hioa. Mutta kai se on se lisenssi hankittava.

Ohessa muutama talvinen kuva Halista viime sunnuntailta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti