lauantai 9. maaliskuuta 2013

Tokokoe Porvoo 9.3.2013

Käytiin Halin kanssa tänään korkkaamassa avoin luokka. Tuomarina Hannele Pörsti, järjestäjä PORSK.

Etukäteen vähän mietitytti, koska useampi liike on ottanut takapakkia viime aikoina. Hali on myös  kuluneella viikolla ollut treenatessa melko hermostunut ja paineistunut nopeasti.

En ole ennen ollut Porvoossa kokeissa, ja hallille oli vähän vaikea löytää vielä senkin jälkeen, kun oikea parkkipaikka oli löytynyt (erikoista ettei mitään viittoja ole viitsitty koepaikalle laittaa...)  Jouduin kysymään auton ikkunasta neuvoa naiselta, jolla oli landseer. Landseer on (tanskandogien ohella) huonojen kokemusten takia yksi Halin pahimpia painajaisia. Hali hermostui nähdessään koiran auton takapenkiltä. Myöhemmin tajusin, että koira on meidän kanssa samassa paikkamakuuryhmässä. Ounou... Myöhemmin sain muuten vähän lisää ärsytyksen/ihmetyksen aihetta, kun järjestäjät eivät päästäneet mua vessaan, kun siellä tarkastettiin koirien mikrosiruja. Vessa oli siis ainoa paikassa, ja odottelin vuoroani siinä ensin kärsivällisesti jalat ristissä. Lopulta kysyin, että saisinko äkkiä käyttää vessaa, johon vastaus oli tyly: Nyt ei kyllä onnistu. Kiva oli lähteä kotimatkalle kolmen kahvikupin jälkeen jalat ristissä (tai vaihtoehtoisesti mennä parinkymmenen asteen pakkasessa puskapissalle...)

Hallissa Hali oli todella hermostunut. Pari viimeisintä kertaa, kun ollaan hallilla oltu, on sattunut ikäviä kokemuksia (ensin siellä hyppytekniikkakurssilla vieraan koiran hyökkäys ja viime maanantaina agitreeneissä eräs ystävällinen nuori flatti juoksi Halin luo, jolloin Hali nosti samantien rähinän, kun koira tuli sen henkilökohtaiselle alueelle).

Kehään meno oli järkyttävää. Halilla oli todella vaikeuksia kulkea vierellä. Asettui kuitenkin ihan kivasti perusasentoon. Sitten tämä pelottava landseer asteli kentän poikki omalle paikalleen haukahdellen samalla pari kertaa. Hali päästi paniikkihaukun ja peruutti remmin kireälle. Hetken rauhoittelun jälkeen palasi kuitenkin perusasentoon. Piti kuitenkin onneksi kontaktia muhun, eikä vilkuillut pelon kohteen suuntaan.

Paikkamakuu 10

Makasi lonkalla toinen etutassu alle käännettynä. Perusasento oli vino. Kun ensimmäinen koira lähti poistumaan kehästä, koitti toisena järjestyksessä ollut Hali rynnätä tämän perään. Tuomari taisi luulla, että Hali yrittää käydä sen päällle, säikähti sen verran. Sanoin että koira yritti poistua toisen koiran perään, toivottavasti uskoi...

Seuraaminen taluttimetta 9

Halin aiempaan seuraamisen tasoon nähden mun mielestä kyllä melko järkkyä seuraamista. Lähti loikkien, oli levoton. Välissä oli onneksi hienoakin pätkää. Kerran jokin haju veti huomion ja paikan vähän sivuun, mutta otti nopeasti oikean paikan ja kontaktin uudelleen. Mun oli vaikea liikkua ja olla luontevasti (jännitti).

Maahanmeno seuraamisen yhteydessä 9

Alun seuruu oli lennokasta. Maahan käskyllä Hali lähti jotenkin valumaan hitaannäköisesti ja reagoin tähän itse vartaloavulla (taas se oma koejännitys...). Pistemenetys varmasti tästä. Jos en olisi tehnyt mitään, niin todennäköisesti olisi mennyt maahan ihan normaalisti. Perusasentoon nousu oli hyvä.

Luoksetulo 9

Lähti todella lujaa. Pysähtyi kyllä melko hyvin, tosin vähän tötsän eteen kai (niitä on kyllä vaikea hahmottaa). Tuli suoraan eteen laukalla, kosketti kuonolla mutta ei törmännyt. Sivulletulo oli onnistunut. En tiedä lähtikö pistemenetys pysähtymispaikasta vai tekikö Hali jotain jäädessään istumaan.

Seisominen seuraamisen yhteydessä 10

Seuraaminen oli jo parempaa. Pysähtyi hyvin. Luulen, että steppasi kyllä etutassuilla peri kertaa. Muuten ei huomautettavaa, kuten ei näköjään tuomarillakaan.

Noutaminen 8

Taisi nytkähtää vähän, kun heitin kapulan. Tarttui kapulaan hyvin ja toi sen aika hyvällä otteella mun luokse, mutta jäi eteen seisomaan ja alkoi mukellella. Lopulta tajusi istua eteen. Luovutti ok ja malttoi odottaa hienosti edessä ennen sivulle käskyä. Liikkeen tämänhetkiseen tasoon nähden ihan ok suoritus.

Kauko-ohjaus 9

Kaukot tehtiin selin yleisön puolelle. Hali oli hyvin hermostunut. Pelottava lansu vielä haukahteli takana muutaman kerran ja yleisössä oli muutenkin silloin levotonta. Pienen kelpien oli kamalan vaikeaa olla vilkuilematta taakse. I-M-I oli ihan ok, paitsi jokaisen asennonvaihdoksen välissä vilkuili taakse. Viimeinen maahanmeno oli haastava, koska kun annoin käskyn, Hali tuijotti taaksepäin lansun suuntaan. Kun Hali otti muhun lopulta kontaktin, se meni itse maahan. Varmasti jokainen, joka koiria vähänkään osaa lukea, näki missä paniikissa toinen on, ihan sääliksi kävi :/

Tähän väliin vielä huomautuksena, että kuluneella viikolla Hali paineistui parkkiksella kaukoja tehdessä, kun treenikaveri seisoi liikkurina Halin takana (ei olla tätä juuri harjoiteltu) ja auton ovi pamahti ja ohi meni juna ja mitähän vielä... Kaukot on siis olleet tällä viikolla hyvin haastavat Haltsulle. Oli siis ihan mahtava suoritus pieneltä kelpiltä, että kykeni liikkeen suorittamaan huolimatta sille äärimmäisen haastavasta ympäristöstä.

Estehyppy 7

Heh, mokasin tän aika pitkälti ihan itse :)  Hali hyppäsi ihan ok (ei haukkunut hypätessä jes :) tutulle paikalleen oikeaan reunaan lähelle estettä. Mä jäin sitten odottelemaan, että milloin liikkurilta tulee käsky. Odotin. Ja odotin. Halikin siellä aika kysyvännäköisenä jo alkoi katsella. Lopulta vilkaisin liikkuria, joka katsoi mua vähän kummissaan. Sanoin sitten kysyvällä äänellä Halille Istu? jolloin se kyllä hienosti istui (vaikka se olikin enemmän kysymys kuin käsky :D. Takaisin hypätessä kolautti estettä (äääh kun sitä paikkaa ei treenauksesta huolimatta saada pidemmälle) ja sitten kiepautti itsensä kasvojen tasolle yltävällä ilmalennolla suoraan sivulle (Hali halusi jonkun näyttävän lopetuksen ilmeisesti? Hassu otus :). Liikkuri lopuksi kyseli että tuliko oikosulku, johon vastasin että eikun odotin sulta käskyä. Olipas vähän noloa :D

Kokonaisvaikutus 8

Täysin ymmärrettävää hermostuneisuuden ja muiden pikkujuttujen takia. Ei ollut kyllä Hali selkeästi Pörstin mieleen (ja varmaan se aika sekopäiseltä vaikuttikin etenkin, kun ei tiedä taustoja).

Tulos AVO1 178 p. ja 3. sija. Hali todella yritti parastaan huolimatta ahdistavasta ympäristöstä. On se kyllä <3

Olen tosi tyytyväinen Haliin, että tuollaisesta hermostuneesta paniikista huolimatta kykeni toimimaan noinkin hyvin. Harmittaa kyllä ihan sikana nämä viime aikaiset hyökkäykset. Elämä on.

Remi jäi aamulla kotiin, ja nosti pienen haukun, kun lähdettiin. Eipä se olekaan oikeastaan viime aikoina jäänyt kotiin niin, että Hali lähtee mukaan. Olli oli kuitenkin nukkumassa makkarissa, ja Rem oli rauhoittunut tajutessaan, että se on kotona. Täytyy nyt yrittää useammin tehdä niin, että välillä Remi jää kotiin (ja sama juttu tietysti myös toisinpäin niin, että Rem pääsee mukaan ja Haltsu jää). On vaan ollut ihan älyttömän kiireistä ettei ole tällaista ehtinyt tehdä.

Kulunut viikko ja kurssi Clinical Animal Behaviour on muuten ollut äärimmäisen mielenkiintoinen ja opettavainen, mutta myös intensiivisyydessään hyvin rankka. Kurssilta sai todella hyvät lähtökohdat sekä kliiniseen työhön eläinten parissa, käytösongelmien ratkomiseen että eläimen kouluttamiseen. On mm. parissa päivässä saatu ihan mielettömiä tuloksia remmissä vetämisen suhteen. On kolme vuotta Halin kanssa koitettu tämän asian suhteen vaikka mitä, ja nyt muutamassa päivässä ihan uskomattomia tuloksia. Oli ihan mieletön tunne kävellä toissapäivänä lenkillä niin, että toinen kelpi käveli toisella puolella ja toinen toisella yhtään vetämättä ilman mitään käskyjä tai apuja :)

Halin kanssa on kyllä aloitettava jokin kuntoutus tämän koirapelon ja epävarmuuden takia (siis toki sen eteen on koko ajan yritetty tehdä). Täytyy tehdä jokin kuntoutussuunnitelma ja aloittaa siedätyshoito. Ongelmat on kai sitä varten, että niistä opitaan ja selvitään? :)

Tänään on kyllä muuten tosi upea päivä ja aurinkoinen mieli! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti