keskiviikko 24. heinäkuuta 2013

Paimennusta ja muuta pientä

Käytiin viime viikon maanantaina Woollandiasssa Somerolla paimentamassa. Mukana Saila, Senni ja Maro. Kouluttajana toimi Marika.

Rem aloitti pienessä tarhassa. Aluksi poika haukkui ja oli aika pihalla, loppua kohden meno hieman rauhottui. Alku on teinille aina vähän vaikea, koska uudet tilanteet, ympäristö ja vieraat koirat jänskättävät sitä sen verran paljon. Penska oli enimmäkseen niin kiihtynyt, että ei oikein malttanut kuunnella mitään. Mä puolestani sain komean mustelman reiteen, kun sarvipäinen puski iholle. Loppupätkän hölköttelin tarhassa pitämällä tätä iholle pyrkivää lamposta sarvesta kiinni niin vältyttiin lisävaurioilta :D Oli hellepäivä ja shortsit ei siinä mielessä ollut paras mahdollinen vaihtoehto vaatetuksen suhteen...

Toisella kierroksella Rem pääsi isolle laitumelle ison lauman kanssa, jolloin pentu rauhottui työskentelemään paremmin. Kiersi hienolla hakukaarella lauman taakse ilman ihmeempiä apuja, eli on se sillä kyllä veressä :) Melko kivasti Remi haki myös tasapainoa ja piti hyvää etäisyyttä lampaisiin sekä totteli myös käsimerkkejä kivasti. Yhden kerran se kyllästyi mun (turhaan) pomottamiseen ja lähti hölköttelemään porttia kohden asenteella, että sun kanssa en viitsi tehdä enää mitään. Palasi kuitenkin vielä töihin ja saatiin onnistunut lopetus :) Haastavaa tehdä vuorotellen Halin ja Remin kanssa, kun ne vaativat niin erilaisia otteita.

Kaiken kaikkiaan penska oli kyllä hieno ja sai kehuja myös koutsi Marikalta. Etenkin kehuttiin lupaavalta vaikuttavaa lammassilmää ja hyvän etäisyyden pitämistä.

Halin suhteen odotukset eivät olleet kovin korkealla. Ensimmäisellä kierroksella keskityttiin tiukkaan kuriin ja maahanmenon ehdottomuuteen. Mä jännitin etukäteen, että se yrittää purra lampaita, mutta loppujen lopuksi napsimissyöksyt lampaita kohden olivat aika vähissä. Kahjo rupesi kuuntelemaan aika kivasti loppua kohden. Toki se myös väsyi melko nopeasti, koska oli tosi kuuma päivä ja Hali halusi aina välillä varjoon.

Toisella kierroksella mentiin toiseen tarhaan ja tarkoituksena oli estää koiraa kiertämästä laumaa ja harjoitella kuljetusta. Eli minä kuljin aidan viertä lampaiden kanssa ja Hali harjoitteli rauhallista ajoa. Loppua kohden Hali paimensi hetkittäin hiipimällä ja totteli maahankäskyjä jo kohtalaisen hyvin. Olipa mahtavaa nähdä kuinka kaahottaja kykeni työskentelemään. En olisi aiemmin uskonut :) Hauskaa oli myös se, että minäkin sain kehuja siitä, että vasta-alkajaksi olin hyvin tilanteen tasalla ja nopea reagoimaan oikein ja oikea-aikaisesti. Eipä ole agiradalla nähty tälläistä :D Oli kyllä kiva saada Halista palautetta, että siinä on potentiaalia ihan oikeaksi paimeneksi. Näyttölinjan koirissa se on kuitenkin harvinaisempaa.

Nyt mulla vaan on se ongelma, että jatkossa tähän harrastukseen menee ihan tuhottomasti rahaa, kun tekee mieli treenata molempien kelpojen kanssa. Vaikkei Halista saisi ikinä kisaavaa paimenkoiraa, niin tästä lajista on todennäköisesti paljon hyötyä ihan arkitottelevaisuutta ja yhteistyötä ajatellen. Hali on kyllä <3, aina se jaksaa yllättää mitä kaikkea se osaakaan :)

Viimeisen parin viikon aikana ei olla tämän paimennusreissun lisäksi tehty ihmeemmin mitään. On mökkeilty paljon, koska olin pari viikoa lomalla. Koirat tietysti ovat nauttineet mökkeilystä, vapaasta olemisesta ja vesileikeistä. Rem on muuten hassu, kun se tekee tuttavuutta veden kanssa. Se saattaa seisoskella rantavedessä 15-20 minuuttia suht paikoillaan ja tuijottelee vettä, välillä se vähän kokeilee pintaa tassulla ja taas tuijotellaan. Ihana pikku pösilö :D

Luka-kissa hävisi loman alkumetreillä meidän mökkisaareen ja sitä etsittiin ja loukutettiin puolitoista viikkoa ennen kuin saatiin kiinni. Olipa mieletön helpotus saada toinen takaisin. Luka on ollut tosi hellyydenkipeä ja nukkunut mun vieressä hatkareissun jälkeen :) Halin kanssa jäljestettiin kissaa häviämisen jälkeen ja se olikin hetkittäin varmasti sen jäljillä. Kerran se löysi jonkun vieraan kissan. Ei auttanut muu kuin kehua hirveästi kuinka taitavasti löysi kissan, koska sellaista kuitenkin käskettiin etsimään. Oli vain vähän väärä kissa kyseessä :)

Esineruutua tehtiin mökillä kerran. Hali oli taitava :) Irtosi heti takareunaan ja löysi nopeasti esineen, palautus oli myös bueno. Remi taas oli hieman reikäpää, kun koitettiin harjoitella irtoamista. Jouduttiin viemään esine yhdessä kolme kertaa n. 50 metrin päähän ennenkuin penska tajusi lähteä hakemaan sitä. Mutta tajusihan lopulta :) Haudutellaan tätä vähän aikaa, katsotaan kuinka ensi kerralla sujuu.

Remin kanssa on sheippailtu tarkkuusetsintää ja treenejä on vähän ruvettu vaikeuttamaan. Ihan hyvältä näyttää. Halin kanssa on tehty noutokapulan eteentuomisharjoituksia iltaruuan ohessa. Huomasin eilen sellaisen seikan, että jos Hali poimii kapulan makuuasennosta lähtemällä, on kapulaan tarttuminen ja palautus paljon rauhallisempaa kuin jos se lähtee seisaaltaan tai istualtaan. Jatketaan nyt siis näin.

Remmilenkeillä on tapahtunut huomattavaa edistystä ja koirien ohitukset ovat alkaneet myös sujua jo huomattavasti paremmin. Huh helpotusta :)

Hali aloitti juoksut juuri, Remsku hormonihirviö siis lähtee pian hoitoon.

Komea sarvenjälki reidessä :D

Remi paimen :)

Remiä vähän väsytti mökillä, eikä pieni edes huomannut kun Aino 8-v asensi sille korvarenkaat :)
Uskolliset ystävät yhdessä tuumin :)

Vesipedot vauhdissa :)

Remillä ja mulla on tuijotuskisa!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti