keskiviikko 3. heinäkuuta 2013

Paimentamassa

Oltiin tänään paimentamassa koirien kanssa. Paikka oli Eurajoen Irjanteella, kouluttajana toimi Jonna Helasmo, jolla on työkoirana koolie.

Aloitettiin Remin kanssa. Koolie oli remmissä harjoituslaitumen vieressä, ja Remi nosti kamalan äläkän koiran nähdessään. Remi taisi olla aika jännittynyt, koska oli uusi paikka ja paljon outoja eläimiä ja hajuja ja lisäksi Remin tukipilari eli Hali jäi autoon, ja sitten yhtäkkiä on naaman edessä vieras, musta uroskoira. Rem lopetti rähinän käskystä, mutta jatkoi tuijottelua ja pörhistelyä ja örinää. Koolie vietiin kauemmaksi, että Rem vähän rentoutuisi. Myöhemmin, kun molemmat koirat olivat paimentaneet, istuskeltiin kouluttajan kanssa tunnin verran nurmikolla juttelemassa ja Remikin oli ihan rennosti kooliepojan vieressä eli ei jäänyt mitään rähinävaihetta päälle.

Ensin Rem seuraili laumaa turvallisesti mun vierestä eikä uskaltanut toimia itsenäisesti, mutta hyvin pian rohkaistui ja irtautui lampaille yksinään. Ja vautsi millaista luontaista kykyä Rem hommaan väläytteli. Se piti hyvän etäisyyden lampaisiin, haki tasapainoa tosi kivasti, sillä on vahva silmänkäyttö (joka kyllä jo oli tiedossa ennestään :D ) ja häntä pysyi alhaalla melkein koko ajan. Ainakin toistaiseksi Rem oli myös hyvin nöyrää poikaa ja totteli hyvin käskyjä (niitä harvoja, joita annettiin). Etenkin toisella kierroksella tauon jälkeen poika näytti hetkittäin ihan oikealta työkoiralta :)

Hali pidettiin ensin liinassa, ja sillä tuntui alkuun olevan enemmän saalis- kuin paimenviettiä. Toinen oli aika paineistunut ja hämillään tilanteesta. Hali yritti muutamia kertoja ryntäyksen kautta napsia lampaita, johon tiukasti puututtiin. Kun liinasta päästettiin irti jonkun ajan kuluttua irti, Hali rauhottui ja toimi paljon paremmin kun sitä ei estetty liikkumasta. Enimmäkseen se haluaa kiertää laumaa, eikä juuri pysy lauman takana. Ohjaaja oli sitä mieltä, että antaa sen nyt purkaa paineita ja kiertää kun siitä tuntuu paremmalta pysyä liikkeessä ja puututaan alussa vain tohon lampaiden napsimiseen. Toiminta oli selkeästi Halilta paineenpurkua eikä mitään todellista aggressiota, ja loppua kohti Hali ei enää juuri koittanut napsia lampaita. Kiertämiseen puututaan sitten jatkossa. Nyt tehtiin pieniä pätkiä niin, että lampaiden kanssa käveltiin aidanviertä, jolloin koira ei päässyt kiertoradalle.

Oli tosi kuuma päivä, ja Hali huonosti kuumuutta sietävänä väsyi melko nopeasti ja haki toisella silmällä lampaita ja toisella varjoa. Mun australialainen kuumuutta inhoava koira :) Kouluttaja sanoi hauskan kommentin, että hän ei ole varma onko koiralla ajatus lampaista ja paimentamisesta, vai haluaako se vain liikkua ja lujaa. No joo, se on Hali :D Täyttä vauhtia tai ei ollenkaan :) Kouluttaja mainitsi, että siitä tulisi varmaan hyvä hakukoira :) Siltähän se muutamien treenien perusteella vaikutti, toivottavasti päästäisiin taas pian hakuilemaan (se kun ei ihan yksinään luonnistu).

Aion käydä Halin kanssa vielä muutamia kertoja katsomassa mihin suuntaan se tästä kehittyy. Ja Remin kanssa ehdottomasti jatketaan, siitä saa upean paimenen vielä :) Kahden viikon päästä, kun palaan lomalta, alkaa paikassa viiden kerran kurssi, johon aion ottaa molempien kanssa osaa.

Tykkäsin kovasti paikasta ja kouluttajan kyvystä lukea koiria. Lisäksi tehtiin koirien (ja lampaiden) ehdoilla ja koiran luonne huomioiden, mikä oli mielestäni hyvä juttu. Kouluttaja videoi otsakameralla treenit, että niitä voi myöhemmin katsella ja analysoida. Täytyy kysäistä saisinko niitä videoita itselle.

Paimennuksen jälkeen suuntasin rokottamaan kaverin vuotiaan varsan kesälaitumelle. Remi pääsi mukaan laitumelle leikkimään westieneidon kanssa (joka juuri oli lopettanut juoksunsa), ja poikahan rakastui :) Hevoset olivat Remistä aluksi aika pelottavia, mutta lakkasi melko pian välittämästä niistä (ei se juuri muuta huomannut kun iiiihanan tyttöterrierin).

Remin kanssa on viime päivinä aloitettu harjoittelemaan tarkkuusetsintää sheippaamalla. Tosi nopeasti pentu tajusi, että palkka tulee siitä, kun käy kolikon eteen makuulle ja koskettaa kolikkoa kuonolla. Jatketaan vielä tämän vahvistamista ja ruvetaan kohta vaikeuttamaan harjoitusta.

Halin kanssa on tehty sisätiloissa noutokapulan pitoharkkoja ja eteentuomista lyhyeltä matkalta. Pyritään pitämään homma tosi rauhallisena ja vire alhaalla.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti