sunnuntai 29. syyskuuta 2013

Hakua


Sunnuntaiaamu on vietetty hakumetsällä. Kaikkinensa nämä taisivat olla Halin kolmannet treenit, joista ensimmäinen oli viime keväänä ja toinen pari viikkoa sitten. Viime kerralla Hali luuli, että ollaan lähdössä janalta jäljelle ja oli aika pihalla siitä, mitä pitäisi tehdä. Kesällä me kuitenkin tehtiin vain jälkeä ja esineruutua. Tänään Hali muisti, että niitä ukkojahan metsästä oli tarkoitus etsiä. Tehtiin sille yhteensä neljä maalimiestä niin, että kaksi maalimiestä lähti samaan aikaan keskilinjalta vastakkaisiin suuntiin piiloihin. Hali toimi mun mielestä aika kivasti, mutta vire aleni selkeästi loppua kohden. Toisaalta tykkäsin siitä, että se oikeasti etsi ukot nenää käyttäen, eikä vain kaahottanut täysiä menemään ja hakenut katseella, mutta vähän enemmän draivia voisi olla. Maalimiehet palkkasivat Halin kahden lelun leikillä. Kun Hali sai yhdeltä maalimieheltä palkaksi patukan, se jätti maalimiehen ja lähti kiikuttamaan patukkaa mulle. Viime keväänä ensimmäisissä treeneissä neuvottiin maalimiestä antamaan patukka koiralle, jonka Hali toimitti mulle ja sitten mentiin yhdessä takaisin maalimiehelle, jolloin vasta palkattiin leikillä (tätä ei tehdä enää). Selkeästi Hali muisti tämän, koska se leikkii kyllä muuten vahvasti maalimiesten kanssa narupalloilla.

Ensi kerralla ajattelin ottaa käyttöön lelupalkan lisäksi ruokapalkan, koska Halista on tullut todella ahne ja luulen, että herkut tehostaisivat vireen ylläpitoa ja maalimiesten ihanuutta.

Rullailmaisua pitää ruveta treenaamaan erikseen.

Remi pääsi mukaan tallomaan alueen ja tutustumaan treeniporukkaan. Sitä vähän jänskätti alkuun että mikä juttu tämä nyt on, mutta rentoutui kyllä pian ja suhtautui avoimesti ihmisiin (ei se siis ihmisiä kohtaan varautunut ole, mutta uudet tilanteet aina pistävät ensin vähän jänskättämään) Remi sai myös tehdä ekan etsimisharjoituksen. Maalimies meni piiloon, niin että Remi näki minne suuntaan ukko hävisi. Penska lähti tosi kovaa kohti piiloa, pysähtyi puolivälissä katsomaan mua, mutta jatkoi ilman apuja maalimiehelle, jolla oli palkkana namia. Remi otti pikaiseen yhden namin ja lähti painelemaan takaisin mun luokse. Ensi kerralla maalimies saa palkata Remskun leluilla, jotta saadaan heti alkuun vahvistettua se, että maalimiehelle jäädään. Remi on nimittäin kunnolla syttynyt leikkimiseen, ja namit on sille toissijaisempi palkka. Mutta tää nyt oli tälläinen pikaiseen tehty suunnittelematon treeni, ensi kerralla tiedetään paremmin.

Olen ajatellut, että opetan Remille ilmaisun haukkumalla, koska tuo äänenkäyttö on sillä niin vahva muutenkin. Maalimies houkutteli Remin haukahtamaan muutamia kertoja, ja penska oli selkeästi vähän hämillään, että haukkumisestako se palkka tulikin. Yleensähän siitä vain kielletään tai jätetään huomiotta. Mulla on toisaalta vähän ristiriitainen olo haukkumisilmaisun suhteen, koska en haluaisi vahvistaa haukkumista, ettei se siirrä sitä muihin tilanteisiin ja lajeihin. Mutta kaipa se oppii erottamaan missä tilanteessa ääntänsä saa käyttää ja missä ei. Ja ylipäätään aion opettaa sille ilmaisun vahvaksi ennenkuin se otetaan mukaan maastotreeneihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti