tiistai 29. tammikuuta 2013

Tokotreenejä

PERJANTAIN TOKOTREENIT OJANGOSSA

Mukana Saila, Maro ja Senni-vauva sekä Kati, Key ja Go.

Remin kanssa harjoiteltiin rauhallista käytöstä kentän laidalla. Pikkukeepin oli vaikea pysyä rauhallisena, kun Maro ja Key käyttivät putkea treenivälineenä. Muuta ei sitten Remin kanssa tehtykään.

Hali aloitti paikkamakuulla. Hallissa oli melko levotonta, viereisellä kentällä oli äänekkäät agitreenit menossa. Hali haisteli maata sillä hetkellä, kun menin sermin taakse piiloon, mutta lopetti ennen kuin ehdin antaa palautetta. Tehtiin aika lyhyt pätkä. Hali oli vähän levoton, korvat kääntyili koko ajan. Asento pysyi kuitenkin hyvin.

Sitten stoppeja putken kautta. Pysähtyi terävästi, ei valunut. Halille kokeiltiin palkkana sellaista, että vapautuksen jälkeen kääntyy ympäri ja saa mennä putkeen takaisin, mutta ei se ensin oikein ymmärtänyt ideaa. Kun menin läheltä opettamaan, se tajusi idean paremmin. Ajatuksena on, että Hali saisi joskus onnistuneesta suorituksesta namin tai lelun sijaan palkaksi suorittaa agiesteitä, esim. putken tai hypyn tms.

Nouto. Ensin kokeiltiin antaa kapulaa suuhun, mutta Hali paineistui heti eikä malttanut pysyä edes perusasennossa, kun kapulaa annetaan, vaan syöksyi eteenpäin. Tästä yrityksestä siis luovuttiin. Sen jälkeen tehtiin kerran niin, että sai hakea kauemmas viedyn kapulan, että Saila näki millä tasolla se mukellus on. Ja onhan se. Muklaa minkä ehtii. Tehtiin sitten useampia toistoja niin, että menen n. 1,5 metrin päähän Halista ja jätän kapulan koiran ja itseni väliin, jonka jälkeen Hali poimii kapulan ja tuo sen eteen. Ideana tässä on lyhyt matka ja nopea palkkaus. Homma vaikuttikin toimivalta, jatketaan näin. Lisäksi tehdään vauhtinoutoja ja kapulan heittoharjoituksia erikseen. Kotona ilman häiriötekijöitä opetellaan rauhallista tarttumista kapulaan koiran ollessa perusasennossa.

Ruutu. Tarkoitus on nyt opettaa paikka selkeästi takareunaan nauhan kohdalle. Saila palkkasi pallolla Halin sivusta. Hali haki ensin paikkaa oikeasta reunasta ja sitten keskemmältä. Ensin siltä meni ohi, että palkka tulee Sailalta, ja sitten kun se tajusi sen, ei katsonut enää muhun tarjotessaan paikkaa ruudusta. Ruudussa on nähtävissä paineistumista ja sijaistoimintaa, ja into suorittamisessa ei enää ole kohdillaan. Tehdään nyt siis paljon vauhtiruutuja niin, että lelu on ruudussa. Lisäksi otetaan targetti mukaan. Ongelma tässä on se, että mä en osaa sheipata ja Halin kanssa ei sen takia juuri ole sheipattu, ja tää ruutuhan koitettiin opettaa sheippaamalla, joka on saanut pienen kelpien hämilleen.

SUNNUNTAIN TREENIT RISTARILLA AGIHALLILLA

Kävin yksinään treenaamassa koirat.

Halin kanssa ensin paikkamakuu. Kiertelin itse hallissa, ja kävin palkkaamassa Remiä rauhallisesta käytöksestä sen odotellessa häkissä omaa vuoroaan. Kun kävin ekaa kertaa palkkaamassa Remin, ja olin menossa takaisin kohti Halia, Hali nousi ylös. Se kuitenkin tajusi itse oman virheensä ja heittäytyi takaisin maahan ennen kuin ehdin tehdä mitään.

Palkaksi Hali sai mennä takanaan olevaan putkeen, ja sitten vielä leikittiin. Noh. Tämän jälkeen kokeiltiin tehdä kaukoja. Eipä sujunut yhtään. Hali syöksähteli eteenpäin ja asennon vaihdot olivat aivan persiistä. Kelpi siis unohti totaalisesti, mitä kaukot ovat. Tuli selväksi ainakin, että Halia ei palkata agiesteillä tokossa. Homma jos kerran menee sen jälkeen tollaiseksi sekoiluksi. Lopulta saatiin tyydyttyvä suoritus, kun etäisyyttä oli vain joku kaksi metriä.

Hyppy. Oikean laskeutumispaikan hakua niin,että kävin näyttämässä kädellä paikan. Tällöin hyppää kyllä oikeaan kohtaan riittävän pitkälle ja keskelle. Liikkeen loppu sujuu ilman ongelmia. Rupeaa vaan turhauttamaaan, koska vaikka kuinka hinkataan sitä paikkaa, niin heti jos en näytä sitä itse ensin, koira hyppää edelleen oikealle ulos esteestä. Huoh. En tiedä pitäisikö tähänkin ottaa targetti mukaan tai jotain.

Remin koitin viritellä kunnolla tekemään mun kanssa juttuja leikkimällä aluksi paljon. Remi olikin enemmän kiinostunut tekemään mun kanssa kuin muutamalla edellisellä kerralla. Yhden kerran se lähti haahuilemaan omiaan, jolloin piilouduin siltä menemällä sykkyrään, ja äkkiä se tuli mut esiin kaivamaan eikä lähtenyt enää omille teille.

Tehtiin ensin vauhtinoutoja, jotka sujui hyvin. Juoksee lujaa kapulan perään, ottaa sen suuhun ja kääntyy takaisin päin, jolloin vapautan leluun. Tehtiin myös perusasentoja, jotka sujui hyvin. Harjoiteltiin niitä myös vinoista kulmista. Seuraaminen imutuksella oli vähän niin ja näin, Remiä kiinnosti hallin lattia jostain syystä paljon enemmän, ja lisäksi peppu aukesi ulospäin. Vauhtiluoksetuloa jalkojen välistä kiinni leluun n. 10 metrin matkalta, hienosti Remi osaa jo odottaa.

TIISTAITREENIT RISTARILLA

Kävin tänään ottamassa pikaiset treenit, oli vain puolen tunnin aika vapaana hallilla.

Laitoin Remin häkkiin, ja se sai aivan kamalan kiljumiskohtausken. Koska touhu kuulosti ja näytti siltä, että rauhoittuminen ei tulisi onnistumaan, vein sen autoon. Se Remin treeneistä sitten, kun aikaakin oli niin vähän.

Halin kanssa aloitettiin noudolla. Ensin tehtiin heittoharjoitus, pysyi ihan hyvin. Ei se nyt mikään rauhan tyyssija tilanteessa ole, mutta ei nytkähtele tai yritä perään, ja ottaa itse katsekontaktin. Hermostunut se kyllä on edelleen. Tämän jälkeen tehtiin vauhtinoutoa niin, että vein kapulan. Haukahti lähtiessään kapulalle, nami siis suuhun lähdössä. Tarttuu kyllä kapulaan hyvin ja kääntyy hyvin ympäri, mutta ehtii muklata pari kertaa ennen kuin vapautus leluun jalkojen välistä. Sitten tehtiin sitä samaa kuin perjantaina Ojangossa, eli lyhyeltä matkalta tuo kapulan, ja nopea palkkaus. Tätä on harjoiteltu kotonakin muutmana kerran perjantain jälkeen, ja selkeästi tuntuu toimivalta keinolta. Hali oli kyllä aika hermostunut, ehkä myös sen takia että tehtiin ne heittoharjoitukset ja vauhtinoutoa ensin. Ensi kerralla ei treenata näitä kaikkia samaan aikaan.

Tämän jälkeen palauteltiin targettia mieleen, hyvin muistaa. Sitten ruutu. Tein aluksi muutaman vauhtiruudun niin, että sai juosta ruudussa valmiina olevaan leluun. Hali laukkasi leluun, mutta selkeästi haluttomammin kuin yleensä. Huoh. Täytyy nyt sitten tämäkin elvyttää, ennen ruutuun juokseminen oli Halista yksi parhaita juttuja tokossa. Tämän jälkeen se sai hakea paikkaa targetin avulla. Homma toimi siinä mielessä positiivisesti, että Hali ei vaikuttanut ollenkaan paineistuneelta kun targetti oli mukana. Vikaksi tehtiin vielä vauhtiruutu leluun.

Hali oli vähän outo, kun tultiin takaisin kotiin. Silla ei ollut kiire autosta ulos, mikä on hyvin outoa. Ehkä toi kynnetön varvas on niin kipeä. Ei se sitä tunnu vaivaavan, mutta eihän tuo yleensäkään fyysisiä vaivojaan valittele.

Remistä vielä sen verran, että mun pitäisi käydä sen kanssa kahdestaan lenkeillä, koska se on tosi leimaantunut Haliin ulkona ja seurailee paljon enemmän Halin tekemisiä kuin mun. En vain käsitä mistä repisin ajan erillisiin lenkkeihin opintojen ja töiden ohella.

Sellainen vuodatus tällä kertaa, yöksi taas töihin.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti