keskiviikko 13. helmikuuta 2013

Kiireitä, silmätulehduksia, kalsaritokoa ja arkitottista. Niih ja vähän aksaa pitkästä aikaa :)

En ole koulu- ja työkiireiltä ehtinyt kirjoitella kuulumisia vähään aikaan. Kulunut viikko on ollut aika hiljainen treenirintamalla  Halilla oli alkuviikosta paha silmätulehdus, joka onneksi nyt alkaa helpottaa. Viime viikolla ennätettiin treenailla vähän enemmän.

Viikko sitten maanantaina päästiin pitkästä aikaa Timon ohjaamiin agitreeneihin. Hali oli kivasti kuulolla huolimatta pitkästä agitauosta tai sitten juuri sen takia. Tuli tosi hieno pätkä alun Halille vaikean keppikulman hinkkaamisen jälkeen noin puoleen väliin rataa, jonka jälkeen jäätiin hinkkaamaan yhteen kohtaan vippausta. Mä olin ihan järki jäässä (olin päivystänyt edellisen vuorokauden) enkä millään saanut ohjattua kohtaa neuvoista huolimatta oikein. Tajusin onneksi itse lukea koiraa, ja huomasin että Hali meinasi paineistua tilanteesta. Sen jälkeen sen kanssa on turha koittaa treenejä jatkaa. Jätin homman siihen, ja ilmoitin että harjoitellaan sitä kotiläksynä. Tämän jälkeen olin itse ihan lukossa. Koira olisi toiminut, mutta ohjasin niin päin peetä, että Hali veteli siivekkeitä päin :/ Loppuun saatiin kyllä ihan hyvä pätkä. Mulla oli ihan maani myynyt olo siinä vaiheessa, kun lähdin jäähdyttelemään Halia (lopetan koko lajin ku oon nii p***a). Onneksi saatiin Timolta loppuun kuitenkin tosi kivaa palautetta siitä, että Halihan oli kuin eri koira siitä, mitä hän on sen viimeksi nähnyt. Pysyi lähdössä, kääntyi, osasi rytmittää. Kuuulema viimeksi kun nähtiin koiralla ei ollut jarruja, ja nyt se osasi himmailla ja kääntyä hyvin. On koitettukin ne harvat kerrat, kun on hallille ehditty, treenata niitä käännöksiä ja lähtöä. Jotain edistystä siis :)

Halin treenien jälkeen Remi sai tulla halliin fiilistelemään treenitunnelmaa. Ja fiilistelihän se. Ei siis pysynyt nahoissaan ollenkaan. Olen ottanut nyt tähän sellaisen lähestymistavan, että kun Remi kiihtyy, vien sen mitään sanomatta pois kentän laidalta. Tätä toistettiin ehkä kymmenisen kertaa, kunnes pentu pikkuhiljaa rupesi olemaan rauhallisempi. Lopulta pystyttiin seuraamaan treenejä kohdasta, josta näki suoraan radalle ja putkeen, ja Remi pysyi silti rauhallisena. Rauhallisena pysymisestä sai namipalkkaa ja silittelyä.

Käytiin treenaamassa sitä vippausta, vaikeita keppikulmia ja vastakäännöksiä Halin kanssa pari päivää ohjattujen treenien jälkeen. Homma rupesikin toimimaan. Vastakäännökset toimii Halilla kyllä hyvin. Remin kanssa tehtiin pitkästä aikaa vähän siivekkeiden kiertoja. Remin lempilelu majavannahka oli jäänyt kotiin, ja ekaa kertaa Rem leikki ihan hurjana narupallolla :) Pidin koirat autossa odottamassa omaa vuoroaan, ettei turhia kiihtymisiä kentän laidalla tule. Treenien jälkeen jäätiin Remin kanssa seuraamaan seuraavan treenaajan treenejä ja harjoittelemaan rauhallisena pysymistä edellä mainitulla tavalla. Rem rentoutui lopulta niin paljon, että silmät lupsasi ja penska meinasi nukahtaa. Vautsi :) Siinä vaiheessa olikin hyvä lähteä kotiin tyytyväisin mielin.

Tokoa ei olla treenattu kunnolla nyt pariin viikkoon. Viime viikolla tosin otettiin vähän pidemmät treenit metsälenkin jälkeen. Hali sai tehdä vauhtiruutuja; tekemisen into on alkanut löytyä ruudussa uudelleen. Tosi kiva :) Liikkeestä seis meni pätkissä tehtynä hienosti, mutta koemainen liike meni ensin  ihan plörinäksi. Tosin paikalle sattui juuri lenkkeilijä koiransa kanssa, eli tuli yllättävä häiriö. Sain sen jälkeen tehdä pari toistoa, ennen kuin olin tyytyväinen liikkeeseen. Tehtiin myös avoimen kaukot, jotka meni hyvin. 

Remin kanssa leikittiin ja Remi sai hakea palloa ja tuoda mulle, mikä ei sillä luonnostaan ole kovin vahva puoli (saaliin perään lähteminen ja tuominen siis). Se alkoi kyllä syttyä hommaan. Tehtiin myös vauhtiluoksetuloja jalkojen välistä leluun.

Molemmat koirat pysyivät vuoroaan odottaessa rauhallisina autossa. Hienoa :)

Kotona on tehty Halin kanssa noutokapulan palautusharkkoja lyhyeltä matkalta ja perusasentoja. Paikkamakuu- ja paikkaistuharjoituksia on tehty iltaisin ruokakupin äärellä, näitä on myös Remi tehnyt. Remi on kyllä perusenergialtaan paaaaljon rauhallisempi kuin Hali. Niitä on hassu treenata vuorotellen. Hali sählää eikä pysy nahoissaan kun on niiiiiin kivaa, mutta tekee kuitenkin sata lasissa ja yrittää parhaansa. Remi pitää kontaktia, funtsii, ja tekee kaiken tosissaan ja huolellisesti. Pikku työtosikko :)

Remin kanssa on tällä hetkellä työn alla ihmisiä vasten hyppimisen kitkeminen pois. Tuosta kun se kasvaa niin tulee vielä vahinkoa aikaan, kun se hyppii noin rajusti päin. Kotioloissa tämä ei ole ongelma, mutta uudet paikat ja ihmiset saavat sen sekoamaan täysin tämän asian suhteen. Opetusmetodina on positiivinen vahvistaminen (saa namin, kun pitää pyllyn maassa) ja negatiivinen rangaistus (nami pois, käänetään selkä). Tää on oikeesti kaikessa yksinkertaisuudessaan älyttömän tehokas keino, pitää vaan jaksaa toistaa tätä riittävän kauan ja viljellä namipusseja joka puolelle kämppää, että palkkaus on aina varma.  Mun pitää hankkia vyölaukku, niin voin kulkea sitten sen kanssa joka paikassa (tulee päivitettyä tyylikin samalla) :D

Toinen työn alla oleva asia on komentelu-urinan kitkeminen pois. Remistä on tullut vähän murkku, ja se koittaa komennella yrittämällä ottaa katsekontaktia ja pitää kauheaa ääntä urr-hurr-hurrr! Tästä seuraa joko täydellinen ignooraus mun osalta, jäähy portin takana tai tilanteen mennessä ihan sekoiluksi, pieni funtsimistauko selälleen kipattuna.

Molemmilla kelpeillä työn alla oleva asia tällä hetkellä on se, että sisään tullaan rauhallisesti. Mä pidän noita paljon vapaana tai sitten riisun usein takit ja remmit jo tossa rapputasanteella pois, koska mulla on niin ahdas eteinen. Olenkin sitten antanut niiden vain porhaltaa sisään, eli ihan omaa syytä on tuollainen päätön ja vauhdikas sisääntulo. Nyt on siis alettu harjoitella sitä, että sisään tullaan rauhallisesti kävellen. Kovin tehokasta metodia en tähän ole vielä keksinyt. Nyt olen tehnyt niin, että tuon koirat remmissä sisälle, pistän istumaan ja otan remmit pois. Sitten palkkailen namilla, kun odottavat ja ovat rauhallisia. Vapautan ne niin, että annan niille vielä namit vapautuksen jälkeen. Joskus tämä toimii, joskus ei. Täytyy kehittää tähän joku järkevä systeemi. 

Eli lajitreenailut ovat nyt olleet vähemmällä, mutta on tehostettu arkitottelevaisuutta. Tänään käytiin kävelemässä kaupungilla, ja molemmat käyttäytyivät ihan mielettömän hienosti :) Tuli ihmisiltä paljon palautettakin, että onpa hyvin koulutetut koirat. On se hienoa että ne joskus käyttäytyy :D

Huomenna mulla on vapaapäivä (ohhoh mitä ne sellaset on?) ja on halli varattuna. Varmaan aksataan huomenna, koska elättelen toivoa, että päästäisiin perjantaiaamuna Ojankoon tokotreeneihin. Viikonloppuna on tiedossa hyppytekniikkakurssi. Ensi viikoksi suunnataankin sitten taas Länsirannikolle kuntapraktiikkaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti